Annie Tak belevingsveld

In de Oosterpark langs de Oliemuldersweg is anderhalf jaar geleden het Annie Tak belevingsveld gekomen. Ik sprak met Suzanne
over de speel- en ontmoetingsplek. Zij is één van de initiatiefnemers.

In de zomer is het warm in veel woningen aan de Oliemuldersweg. Vooral bij de bovenwoningen waar de zon fel schijnt op de balkons. Bewoners wilden graag afkoeling, ruimte voor spelen en ontmoeting. De voetbalvelden verdwenen aan de Oliemuldersweg. Meerdere bewoners zagen daarom nieuwe kansen. Zij klopten gezamenlijk aan bij de gemeente Groningen met het idee voor een speel- en ontmoetingsplek. Ook Stichting Toentje had plannen voor een moestuin op dezelfde plek. Uiteindelijk is in overleg de ruimte verdeeld.

Het globale plan (waar kan wat) is in samenwerking met de gemeente uiteindelijk tot stand gekomen. Langs de deur verzamelden de actieve buurtbewoners ruim 500 handtekeningen die voor de plannen waren. Dit was leuk om te doen. Je kreeg echt gezichten van bewoners bij de verschillende woningen uit de buurt. Sommige mensen kende Suzanne maar ook een deel niet. De vele handtekeningen waren een mooi bewijs voor draagvlak.

Uit een catalogus kwam een voorkeur aan speeltoestellen. Kinderen gaven hun voorkeur aan. Ook was er een wens voor een picknicktafel, heuveltjes en een gedeelte om te voetballen.

Bewoners gingen verder met de uitwerking van het plan in samenwerking met gemeente. Een ‘hobbel’ bleek de bulten op het veld. Hoe zijn die te onderhouden? en zijn ze niet te gevaarlijk voor de kinderen? Uiteindelijk hebben de buurtbewoners doorgezet en zijn de heuveltjes er toch gekomen. Kinderen hebben veel lol gehad tijdens de sneeuw door met hun sleetjes van de heuveltjes te glijden. Het bleek ook een leuke uitdaging voor de kinderen om naar boven te klauteren.

Er is gekozen voor een combinatie speel- en klautertoestel. Dit toestel is geschikt voor wat oudere kinderen want dat is de grootste groep in de buurt. Deze kinderen hebben wel een uitdaging nodig! Kleinere kinderen spelen op het veld en er is een schommelmand. Het wachten is echter nog steeds op een bankje bij het speeltoestel. Suzanne raadt daarom aan alle afspraken goed vast te leggen met de gemeente. De plek is uiteindelijk gefinancierd uit het budget van het gebiedsteam van de gemeente Groningen en komt uit het laatste geld van het Annie Takfonds.

Op 9 juni 2017 is de plek officieel geopend. Suzanne communiceerde deze opening o.a. door een eigen gemaakte Facebookpagina met een ‘evenement’ op deze plek. Mevrouw Annie Tak was natuurlijk ook aanwezig. Annie Tak is ereburger van Groningen en ‘moeder van de Oosterpark’.

Bewoners leerden elkaar beter kennen. Nu zijn er met mooi weer bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes of een barbecue. Of spontane acties waar de buurtgenoten een kop koffie met elkaar drinken bij de picknicktafel. Een mooie plek waar jong en oud kan bewegen, spelen en elkaar kan ontmoeten. Goed om te weten is dat ernaast een openbaar tennisveld ligt.

Meer foto’s en informatie is hier te vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1
0
0
0
0
0