Bezoek aan Cubapleintje

Met een kop koffie werden we vanochtend welkom geheten door twee bewoners (Klaas Jan en Ben) van het vernieuwde Cubapleintje in de Oosterpoort. Het was nog wat rustig maar aan het eind van de dag is het normaal gesproken heel druk werd mij verzekerd. Gisteravond werd het Cubaplein bordje officieel onthuld met een hapje en drankje.

Klaas Jan en Ben vertelden mij enthousiast hoe het vernieuwde Cubapleintje tot stand is gekomen. Voorheen stond er een zieke kastanjeboom die weg moest. Een aantal enthousiaste mensen ging langs het plein om te horen wat ze er van vonden als er een nieuwe invulling zou komen. Sommige mensen waren wat sceptisch in eerste instantie. Woongenot wat minder zou kunnen worden vanwege herrie van spelende kinderen. Er zijn goede afspraken gemaakt dat elke ouder hierop aangesproken kon worden en dat men rekening met elkaar houdt. Uiteindelijk is er een plan uitgekomen waarin de meeste mensen zich konden vinden. Ze namen contact op met de gemeente die hen verder begeleidde.

Niet alles kon want het plein is niet heel groot en er moest ook rekening worden gehouden met veiligheidsaspecten. De gemeente heeft gezorgd voor ondergrond, klimrekken, stapblokken en een picknicktafel en wat planten. De kastanjeboom is vervangen door een nieuwe kleine boom. Een deel van de planten wordt onderhouden door de gemeente. Al is wel altijd een telefoontje nodig. Dit gebeurt niet consequent.

Woningen rondom het Cubapleintje zijn bijna allemaal huurwoningen van Nijestee. Zij hebben ook het één en ander bijdragen zoals een klein picknicktafeltje en afrastering van de moestuin.

Er wordt door de bewoners veel zelf gedaan:

  • Op eigen verantwoordelijkheid hebben ze eigen speeltoestellen en speelgoed aangeschaft waar iedereen gebruik van mag maken.
  • De buurt heeft gezamenlijk een partytent aangeschaft.
  • Er is een moestuin die wordt onderhouden. Iedereen die wil mag de groenten gebruiken.
  • Er is een gezamenlijke compostbult.
  • Bewoners zorgen zelf dat de planten voldoende water krijgen en er wordt geschoffeld.
  • De vuilnisemmer wordt door de bewoners geleegd.
  • Er wordt van alles gedaan zoals jeu de boule, barbecue, voetbal kijken, oud en nieuw, verjaardagen en Sint Maarten.
  • Er zijn twee whatsapp groepen (een serieuze en eentje voor van alles en nog wat), maar alles wat bij het plein wordt gedaan is niet heel georganiseerd, vaak zijn het spontane acties, er zijn wel een paar ‘motortjes’ in de buurt.

De speeltuin heeft voor veel meer contact gezorgd onderling. Kinderen spelen met elkaar en lopen makkelijker bij elkaar naar binnen. Er wonen zo’n 10 kinderen in de buurt die komen spelen. Er wordt door bewoners op elkaar gelet. Een bewoner die aan de picknicktafel komt zitten geeft aan dat het Cubapleintje een campinggevoel geeft. Er is een goede klik wat organisch is ontstaan. Er zijn wel een paar die afstand houden, maar hebben geen behoefte aan veel contact in de buurt.

Eind van de dag is de afspraak dat alles weer netjes wordt opgeruimd. Anderen buiten de buurt zijn welkom want het is een openbare speelplek maar daar geldt dezelfde regel natuurlijk ook voor.

Meer over het vernieuwde Cubapleintje (2016) is hier te vinden: Speelplek Cubastraat

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
0
0
0
0
0